banner

Razlaga oznake EU za pnevmatike

Razlaga oznake EU za pnevmatike

Nova oznaka EU za pnevmatike zagotavlja podatke o pnevmatiki, pomembne z varnostnega in okoljskega vidika. Oznaka EU za pnevmatike, podobno kot energijska nalepka na gospodinjskih aparatih, omogoča lažjo primerjavo pnevmatik glede na oprijem v mokrem, izkoristek goriva in glasnost.

Od novembra 2012 so vse nove pnevmatike opremljene z nalepko z oznako EU za pnevmatike. Če nalepke na pnevmatiki ne najdete, nas povprašajte in zagotovili bomo vse podatke o oznaki.

Posamezne oznake

Poraba goriva

Ste vedeli, da vaše vozilo porabi do 20 % goriva zaradi pnevmatik? Izbira pnevmatik z dobrim izkoristkom goriva vam bo zagotovila več kilometrov z enim rezervoarjem in manj izpustov CO2 .

Kako pnevmatika prispeva k boljšemu izkoristku goriva?

Če poenostavimo, pnevmatike z boljšim izkoristkom goriva potrebujejo manj energije za kotaljenje. S pnevmatikami, ki se lažje kotalijo, porabimo manj goriva, saj se zaradi trenja in segrevanja izgubi manj energije. Morda ste že slišali za pnevmatike z »majhnim kotalnim uporom«, kar je v bistvu drug izraz za pnevmatike z velikim izkoristkom goriva.

Kako je izkoristek goriva označen?

Za označevanje izkoristka goriva se uporablja barvna lestvica z razredi od A do G.
A (zelena) = najvišji izkoristek goriva
G (rdeča) = najnižji izkoristek goriva
Razred D se pri osebnih vozilih ne uporablja.

Pomen razredov

Razlika med razredoma A in G lahko pomeni tudi do 7,5 % manjšo porabo goriva. V praksi to pomeni, da vam pnevmatike razreda A v primerjavi s pnevmatikami razreda G na 1000 kilometrov lahko prihranijo več kot 6 litrov goriva.*
Pri povprečni ceni bencina 1,50 EUR za liter to pomeni več kot 300 EUR prihranka v življenjski dobi pnevmatik.*
Ne pozabite, da boste ob tem zmanjšali tudi škodljive vplive svoje vožnje na okolje!

Kaj še vpliva na izkoristek goriva?

Poskrbite, da je tlak v pnevmatikah pravilen, in s tem zagotovite optimalen izkoristek goriva. Nizek tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor in vpliva na obnašanje na mokri podlagi. Na izkoristek goriva lahko pomembno vplivata tudi masa vozila in slog vožnje. Energetsko učinkovita vožnja oz. eko-vožnja lahko znatno zmanjša porabo goriva.

* Na podlagi povprečne porabe goriva 8 litrov/100 km, cene goriva 1,50 EUR/liter in povprečno 35.000 prevoženih kilometrov s pnevmatikami.

Na oznaki prikazane vrednosti služijo zgolj za ponazoritev. Vrednosti se lahko pri določeni liniji/dimenziji pnevmatik razlikujejo.


Oprijem na mokri podlagi

Oprijem na mokri podlagi je pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri novih pnevmatik. Pnevmatike z dobrim oprijemom na mokri podlagi zagotavljajo ob polnem zaviranju na mokrih cestah krajšo zavorno pot.

Kaj je oprijem na mokri podlagi?

Oprijem na mokri podlagi je zmožnost pnevmatike, da tudi v mokrem ohrani stik s cesto. Oznaka EU se osredotoča le na en vidik oprijema na mokri podlagi – na zavorne lastnosti pnevmatike na mokri podlagi.

Kako je oprijem na mokri podlagi označen?

Oprijem na mokri podlagi je označen z razredi od A do F:
A = najboljši oprijem
F = najslabši oprijem
Razreda D in G se pri osebnih vozilih ne uporabljata.

Pomen razredov

V kritičnih razmerah je lahko nekaj metrov izjemno pomembnih. Komplet pnevmatik razreda A bo osebnemu vozilu ob polnem zaviranju pri hitrosti 80 km/h zagotovil 18 metrov krajšo zavorno pot kot pnevmatike razreda F. *

Opomba: med vožnjo vedno upoštevajte priporočeno zavorno pot.

* Merjeno skladno s testnimi metodami, določenimi v Uredbi ES 1222/2009. Zavorna pot se lahko razlikuje glede na vozne razmere in druge vplivajoče dejavnike.

Na oznaki prikazane vrednosti služijo zgolj za ponazoritev. Vrednosti se lahko pri določeni liniji/dimenziji pnevmatik razlikujejo.


Hrup

Pnevmatike prispevajo k hrupu, ki ga ustvarja vozilo pri vožnji mimo. Z izbiro pnevmatik, ki so manj hrupne, boste zmanjšali vpliv svoje vožnje na okolico.

Kaj kaže oznaka EU v zvezi s hrupom

Oznaka EU kaže emisije zunanjega kotalnega hrupa pnevmatike v decibelih.

Razred hrupa

Ker veliko ljudem podatki, izraženi v decibelih, niso domači, je prikazan tudi razred hrupa. Pnevmatike so razvrščene v razrede glede na evropske omejitve, ki bodo za hrup veljale v prihodnje.

    1 črn val: tiha pnevmatika (3 dB ali več pod prihodnjo omejitvijo EU)
    2 črna valova: zmerno tiha pnevmatika (med prihodnjo omejitvijo EU in vrednostjo 3 dB pod njo)
    3 črni valovi: hrupna pnevmatika (nad prihodnjo omejitvijo EU)

Pomen razredov

Pri merjenju decibelov se uporablja logaritemska lestvica. Že samo nekaj decibelov več pomeni veliko razliko v hrupu. Pravzaprav razlika 3 dB podvoji zunanji kotalni hrup, ki ga ustvarja pnevmatika.
Pomislite samo na več tisoč avtomobilov, ki so vsak dan na naših cestah. Predstavljajte si, koliko tišja bi bila naša mesta, če bi vsi izbrali pnevmatike z nižjo ravnjo hrupa.

VIR: www.goodyear.eu


Za prikaz podatkov na EU nalepki so upoštevani samo nekateri podatki medtem, ko so pnevmatike testirane še pod drugimi pogoji.

V vsakem primeru se ob nakupu posvetujte s strokovnjakom kateri vam bo svetoval najboljšo izbiro glede na vaše potrebe.Katdor Objavil/a Katdor

Potrošni material za profesionalno in domačo uporabo, oprema za delavnice in hobi, dodatna oprema za vozila, nadomestni deli, pnevmatike, platišča, čistila in čistilna sredstva, toaletni papir, papirnate brisače, pisarniški material.